top of page

Associació Catalana d’Ostomitzats

 

L’Associació Catalana d’Ostomitzats (ACO) és una entitat sense ànim de lucre que dona suport a les persones ostomitzades i als seus familiars, per tal d’ajudar-los a normalitzar la seva vida personal, familiar, social i laboral.

​

Atenem a les persones ostomitzades en qualsevol tipus d’ostomia d’eliminació, colostomia, ileostomia i urostomia, sigui quin sigui el motiu de la intervenció.

​

ACO, va ser fundada el febrer de 1994, està inscrita en el Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya amb el núm. 15.664 i al Registre d’Entitats i Serveis Socials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya amb el núm. S03755. Forma part de la Federació d’Entitats Catalanes Contra el càncer (FECEC) i està adherida al Consell Consultiu de Pacients de Catalunya.

​

Des de la seva constitució, ACO va tenir diverses seus a la ciutat de Barcelona fins que l’any 2001 va establir el domicili social a l’Hotel d’Entitats de Bellvitge. L’any 2007 va iniciar un conveni de col·laboració amb Oncolliga (Fundació Lliga Catalana d’Ajuda Oncològica), mitjançant el qual la Fundació ofereix el suport dels seus professionals, així com l’estructura administrativa i organitzativa necessària per a dur a bon terme l’atenció a les persones ostomitzades. Així doncs, si bé el domicili social és a l’Hospitalet de Llobregat, l’atenció, el suport, les activitats i les reunions es realitzen a la seu d’Oncolliga a  Barcelona.

​

Amb la mateixa filosofia i d'acord amb el conveni de col·laboració, el febrer de 2017 es va presentar ACO Vallès, on s’ofereix suport a les persones ostomitzades a la seu d’Oncolliga a  Terrassa.

​

El febrer de 2018, gràcies a la cessió d’un espai al Centre Hospitalari de Manresa, per part d’Althaia, Xarxa Assistencial Universitaria de Manresa, es va presentar ACO Catalunya Central, on s’ofereix suport a les persones ostomitzades de la comarca del Bages, Moianès, Solsonès, Berguedà i Cerdanya.

​

Gràcies a la tasca realitzada per les anteriors juntes directives, els associats i col·laboradors, ACO continua amb la seva tasca des de fa 25 anys.

​

L’Associació Catalana d’Ostomitzats es va fundar davant la manca de suport a les persones ostomitzades. Fa 25 anys eren molt pocs els centres hospitalaris que comptaven amb la figura d’una infermera especialitzada en ostomies per donar educació sanitària sobre la cura de l’estoma i resoldre els dubtes que sorgien després de la intervenció.

​

Avui en dia, a la gran majoria d’hospitals de la xarxa pública hi ha una infermera estomaterapeuta que dona una atenció personalitzada, recomana el material d’ostomia òptim per a cadascú i aconsella per adaptar-se al canvi corporal. Tot i això, encara hi ha un gran estigma social sobre l’ostomia a causa del desconeixement que hi ha per part de la societat sobre què és i sobretot, que després d’un període d’adaptació  es pot reprendre la vida perfectament. Així doncs, una ostomia sol generar  un impacte emocional fort, sentiments de por, inseguretat, incertesa i en alguns casos aïllament social.

Junta Directiva

ACO està formada per persones ostomitzades, els seus familiars i professionals de l’àmbit de la salut relacionats amb els ostomitzats.

​

En l'assamblea del 5 d'abril de 2022, es va renovar la junta directiva. Els actuals representants són:

​

Presidenta:

Neus Cols Coll

Anteriorment Secretària de la Junta Directiva (2013-2014)  fins que va ser nomenada presidenta.

​

Vicepresidenta:

Montserrat Tegido Valentí 

Infermera estomaterapeuta de l’Hospital Universitari de Bellvitge (1989-2016).

 

Secretària:

Irene Cots Morral

Infermera estomaterapeuta de  Fundació Assistencial de Mútua de Terrassa (1989-2018).

​

Tresorera:

Eulàlia Castells Baxeras

Cap d'administració de la Fundació Oncolliga.

 

Vocal:

Francesc Raya Gámez

Coordinador d’ACO Vallès.

 

Vocal:

Cristina Vidal Morral

Infermera estomaterapeuta d’Althaia des de 2013.

 

Vocal:

Carme Colmena Alsina

Coordinadora d’ACO Catalunya Central.

ACO Central
ACO Valles
ACO Barcelonès

Objectius

Donar suport i acompanyament per tal que la persona ostomitzada pugui normalitzar la seva vida personal, familiar, social i laboral

Treballar per informar i sensibilitzar a la societat sobre què és una ostomia i donar a conèixer que s’hi pot conviure sense problemes

Defensar el dret
de les persones ostomitzades a tenir informació i accés a tot el material d’ostomia  que es troba en el mercat

Participar, quan sigui possible,  en
les comissions i organismes on
es decideixin les polítiques i actuacions sanitàries  per tal de millorar l’atenció sociosanitària als ostomitzats

bottom of page